Preskoči na vsebino | Dostopnostne možnosti | Zemljevid strani | Kontakt English | Français | Slovenčina | Slovenščina


Stikala

Stikala oziroma stikalni sistemi so kombinacija strojne in programske opreme, ki omogoča potrjevanje izbire. Na zaslonu se ročno ali samodejno pomikamo med različnimi možnostmi in pritisnemo stikalo, ko je označena tista, ki jo želimo izbrati.

Stikala lahko nadomeščajo miško in tipkovnico. V povezavi z ustrezno programsko opremo (uporabniškim vmesnikom) tako omogočajo uporabo računalnika osebam, ki imajo nadzor nad vsaj enim telesnim gibom. Za kar najučinkovitejše delo s stikali je ključnega pomena premišljena izbira stikala in njegovega mesta.

Stikalo lahko uporabljamo na več različnih načinov. Na primer, uporabnik lahko z njim preklaplja med različnimi možnostmi oziroma elementi na zaslonu ali pa vključi samodejno preklapljanje in pritisne na stikalo takrat, ko pride na vrsto željena možnost.

Primeri različnih sistemov so opisani v nadaljevanju.

 

Brezžični stikalni pretvornik

oddajnik in sprejemnik
Brezžični pretvornik (vir vseh slik na strani: http://www.inclusive.co.uk/catalogue/index.html)

To napravo, ki jo sestavljata oddajnik in sprejemnik, omenjamo na začetku, ker jo lahko uporabimo v povezavi z vsemi ostalimi rešitvami. Pretvornik namreč omogoča brezžično uporabo vseh stikal s standardnim 3,5-milimetrskim vtikačem in deluje na oddaljenosti do 8 metrov. Posebej je uporaben za osebe, ki se ne morejo prosto premikati naokrog.

 

Mehanska stikala

mehanska stikala

Veliko, srednje in majhno stikalo (premeri 127, 64 in 36 mm)

Odzivna so po celotni površini, podstavek oziroma nosilec omogoča enostavno montažo, na pritisk se oglasijo z zvokom. Dolžina kabla 1,8 m, 3,5-milimetrski vtikač.

 

Veliko stikalo z nastavljivo občutljivostjo

veliko stikalo z nastavljivo občutljivostjo


Nekateri uporabniki so sposobni le zelo nežnih pritiskov, drugi pa imajo raje manj občutljiva stikala, ki se ne odzivajo na neželene pritiske. Nastavljiva občutljivost je dobrodošla rešitev tako za ene kot za druge.

 

Stikalo v obliki ročaja

Stikalo v obliki ročaja

Tovrstna stikala držimo v dlani. Stisk dlani nadomešča pritisk na gumb.

 

Ploščato stikalo

ploščato stikalo

Aktiviramo ga z nežnim pritiskom, pri katerem se zasliši klik. Podstavek je rahlo nagnjen, da ga lažje dosežemo.

 

Elektronska stikala

Elektronska ali senzorna stikala so namenjena osebam z omejenimi gibi, močjo in vzdržljivostjo. Imajo tipala, sposobna zaznave najmanjših mišičnih premikov. Tovrstnih stikal je več vrst, poznana so tudi pod nazivom piezostikala.

optično stikalo na mežik

Primer elektronskega stikala: optično stikalo na mežik

Stikalo z zgornje slike je najprimernejše v primeru, če je mežikanje edini premik, katerega je uporabnik sposoben. Tipalo razlikuje med naključnimi in namernimi mežiki, priložen je naglavni trak, stikalo pa lahko v optičnem načinu sprožimo tudi z drugimi deli telesa.

Izvedb elektronskih stikal je veliko, v predstavitev vseh pa se na tem mestu ne bi spuščali.

 

Uporaba Morsejeve abecede

Morsejeva abeceda predstavlja alternativni način vnosa podatkov. Pri tovrstnih rešitvah sprožimo stikalo večkrat zapored, to pa se interpretira kot Morsejev zapis. Stalno preverjanje aktivnosti uporabnika, kot je potrebno pri elektronskih stikalih, tako odpade.

 

Tehnične zahteve

Za mehanske naprave so minimalne. Naprednejši sistemi zahtevajo katerega od novejših operacijskih sistemov.

 

Cena

Brezžični stikalni pretvornik: približno 160 evrov

Mehanska stikala v obliki gumbov ali ploščic: 35 evrov

Mehansko stikalo v obliki ročaja: 100 evrov

Elektronska stikala: 260 - 600 evrov

 

Dostopne igre