Preskoči na vsebino | Dostopnostne možnosti | Zemljevid strani | Kontakt English | Français | Slovenčina | Slovenščina


Braillove vrstice

Braillova vrstica

Braillova pisava je nabor znakov in simbolov za slepe. Beremo jo s pomočjo prstov, ki jih premikamo po vrsti majhnih okroglih izboklin. Braillova pisava, ki je v uporabi danes, temelji na naboru znakov, ki ga je sredi 19. stoletja razvil Louis Braille. Obstaja več izvedenk, med njimi je najbolj razširjena t.i. knjižna Braillova pisava.

Braillova vrstica je elektromehanska naprava, ki slepim nadomešča običajen računalniški monitor. Navadno se ob uporabi nahaja pred tipkovnico, na njej pa je vrsta majhnih lukenj, skozi katere se na površino dvigujejo kroglice, ki se nato spet pogrezajo. Osem takšnih lukenj, razporejenih v pravokotnik 2 x 4 ustreza enemu Braillovemu znaku, takih znakov pa je na Braillovih vrsticah običajno med 40 in 80, odvisno od izvedbe. Slepa oseba s prsti tipa po Braillovi vrstici, kjer se skladno z vsebino, sicer prikazano na zaslonu, oblikujejo ustrezni Braillovi znaki. Tako bere besedilo z zaslona oziroma opis vsebin na njem.

Obstajajo tudi prenosne Braillove vrstice, ki jih lahko uporabljamo tako v povezavi z namiznimi kot s prenosnimi računalniki.

 

Tehnične zahteve

Večinoma je Braillovim vrsticam priložena tudi pripadajoča programska oprema, včasih pa je potrebna tudi dodatna, odvisno od operacijskega sistema, ki ga uporabljamo. Prepričajte se tudi, ali ima vaš računalnik ustrezno vtičnico za priključitev Braillove vrstice.

 

Cena

Najpriljubljenejši modeli lahko prikažejo eno vrstico znakov in stanejo približno 5.000 evrov.